Vad får hundar äta?
”Vad får hundar äta?” – Det är en fråga som egentligen alla hundägare ställt någon gång.
För att din hund ska kunna leva så länge som möjligt, och må bra, så är det viktigt att den inte får i sig något olämpligt. Om hundar äter fel sak så kan det leda till magproblem, illamående och i värsta fall att hunden blir förgiftad.
Många bjuder hundarna på fettkanterna från skinkan på julbordet, eftersom de tycker att det är så gott, men det kan faktiskt vara farligt. Även om det bara är fettkanten så är det väldigt mycket salt i skinka och det är inte bra för hundar.
Olika hundar kan äta olika
Precis som med allting annat så skiljer sig vad hunden kan äta från hund till hund. Din grannes hund kan säkert ha klarat någonting som den egentligen inte ska kunna tåla, medan din hund blivit jättedålig av samma sak.
Likt människor så fungerar alla hundar olika, vissa mer än andra. Dock så kommer vi i den här listan att gå igenom vad hundar generellt kan och inte kan äta och vad du bör undvika att bjuda på. Alltså fungerar det precis som det gör med hundfoder, din hund och grannens kanske gillar olika.
Alltså gör den här guiden så att du kan vara ”på den säkra sidan”, men det är inga garantier.
Hundar och frukt
Gillar din hund att äta frukt? Bra! Frukt har en massa antioxidanter som hjälper till att hålla din hund frisk längre. Men alla frukter är inte bra och hälsosamma, det finns en del som din hund absolut inte får äta och en del som är bra att de äter.
Frukter som är ofarligt för din hund (enligt PDSA):
- Ananas
- Apelsin (skalad och utan kärnor)
- Banan (skalad)
- Björnbär
- Blåbär
- Hallon
- Jordgubbar
- Mango (skalad)
- Melon
- Nektarin (utan kärna)
- Persika
- Päron (skalad och utan kärnhus)
- Tranbär
- Vattenmelon
- Äpple (utan kärnor)
Frukter som din hund inte kan äta (också enligt PDSA):
- Vindruvor och russin
- Purjolök, vitlök, lök
- Körsbär
- Avokado
Kan hundar äta ananas?
Hundar kan äta ananas så länge portionerna inte är överdrivet stora. I färsk ananas finns det mycket B-komplex-vitaminer samt C-vitamin. Det finns också mycket mineraler och elektrolyter såsom kalium, magnesium, järn och zink.
Dessa näringsämnen hjälper till med att stärka immunförsvaret i din hund och främjar dens matsmältning.
Alltså kan en bit rå ananas nu och då vara bra och gott för din hund. Dock bör du vara försiktig med torkad eller konserverad ananas eftersom det oftast innehåller extra socker. Extra socker leder till fler kalorier vilket inte behövs.
Kan hundar äta apelsin?
Apelsin kan vara säkert för hunden och i rätt mängd kan det även vara mycket hälsosamt. Citrusfrukter såsom apelsin innehåller nämligen mycket C-vitamin som är viktigt både för människor och hundar (därför är det inte heller helt fel att ta en bit själv om man ska servera till vovven).
Om du vill servera apelsin till din hund så bör det göras i lagom mängd och inte bli en stor del av kosten. Vissa hundar kan vara allergiska mot citrusfrukter och få magbesvär, därför bör du vara försiktig när du serverar apelsin.
Kom ihåg att ta bort skalet eftersom det innehåller eteriska oljor som kan leda till illamående och andningsbesvär för hunden. I för stora mängder kan apelsin rubba magsaftproduktionen eller leda till kräkningar.
Kan hundar äta banan?
Hundar tål bananer i måttlig mängd. Banan innehåller väldigt mycket vitaminer, mineraler och kalium som vi vet är bra för din hunds välmående. Men det finns också mycket fruktsocker i en banan och därför bör det bara serveras ibland och aldrig i stora mängder.
Får hunden i sig för mycket banan (alltså socker) så kan det leda till dålig mage och på sikt kan det leda till övervikt.
Banan har också mycket magnesium, vilket kan hjälpa med att få starkare skelett och göra det lättare att absorbera vitaminer. I bananer finns det inte särskilt mycket kolesterol eller salt, vilket är bra.
Bananer har också mycket fibrer, vilket hjälper till med att förebygga diarré.
Kom ihåg att skala banen och inte låta hunden äta skalet.
Kan hundar äta björnbär?
Ja. Hundar kan äta björnbär och det innehåller dessutom omega-3 fettsyror vilket är viktigt för att din hund ska få en frisk och fin päls.
I björnbär finns det också mycket E-vitamin som hjälper till med att bekämpa infektioner samt antioxidanter och vitamin A, vitamin C och vitamin K.
Kan hundar äta blåbär?
Absolut kan hundar äta blåbär i en rimlig mängd.
Blåbär innehåller mycket antioxidanter som skyddar din hunds kropp, bl.a genom att förhindra hjärtsjukdomar. Bären innehåller också mycket vitamin-C och fibrer som hjälper hundens immunförsvar och matsmältningssystemet.
Kan hundar äta hallon?
Ja! Visste du att hallon inte innehåller lika mycket socker som du tror, trots att de är så pass söta? Det är positivt eftersom det håller ner mängden kalorier så att din hund inte riskerar att drabbas för övervikt.
Dock så bör du fortfarande begränsa hur mycket hallon hunden får i sig. Hallon innehåller nämligen mycket xylitol, vilket kan bli väldigt skadligt i för stora mängder.
Kan hundar äta jordgubbar?
Jordgubbar är helt okej för hundar att äta. De är fyllda med olika mineraler, vitaminer samt antioxidanter vilket stärker immunförsvaret så att hunden lättare håller sig frisk. I jordgubbar finns det bl.a: Vitamin K, Vitamin B och Vitamin C.
I jordgubbar finns det heller inte särskilt mycket socker – till skillnad från t.ex banan – vilket är bra.
Se bara till att du rengör jordgubbarna innan och skär bort de gröna bladen. Det kan också vara en bra ide att skära dem i mindre bitar så att hunden inte råkar sätta i halsen.
Dock så innehåller jordgubbar också xylitol, vilket är farligt i för stora mängder, men det är en så liten mängd i jordgubbar att det krävs ganska mycket för att det ska bli farligt.
Kan hundar äta mango?
Absolut kan hundar äta mango. Det är mycket näring i dem då de innehåller mycket fibrer och vitaminer såsom Vitamin A, Vitamin B6, Vitamin E och Vitamin C.
Mango är också väldigt sött och därför gillar de flesta hundarna detta.
Innan du bjuder på mango bör du dock skala den så att hunden inte råkar kvävas på det. Det finns också en del cyanid i skalet som är farligt.
Bjud dock inte heller på för mycket mango, håll det till fyra – fem skivor per dag så att du inte riskerar att vovven får problem med magen.
Kan hundar äta melon och vattenmelon?
Ja, hundar kan äta melon (vattenmelon är bäst). Överdriv inte mängden dock eftersom meloner innehåller en hel del socker.
Men meloner (mest vattenmeloner) innehåller också mycket vatten, fibrer, vitaminer och antioxidanter.
Ett bra tips är att bjuda jycken på en bit vattenmelon under varma sommardagar för att se till att den får i sig tillräckligt med vätska.
Kan hundar äta nektarin?
Nektarin går bra för hunden att äta så länge den skärs i tillräckligt små bitar. Hundar klarar inte av att tugga sönder den och svälja och kan därmed kvävas om bitarna är för stora.
Skär nektarinen i små bitar och servera.
Kan hundar äta persika?
Köttet i persikan är inte farligt för hundar, men kärnan är livsfarlig. Inte bara för att de kan kvävas på den, utan också för att den innehåller väldigt mycket cyanogena glykosider, alltså cyanid.
Cyanid är livsfarligt för både människor och hundar och därför bör hunden inte få tugga på en persikakärna. Samma gäller för körsbär och plommon.
Om du dock kärnar ur persikan så går det bra att servera, antingen torkat eller färskt.
Kan hundar äta päron?
Du kan bjuda din hund på päron ibland, så länge du skalar det och tar bort hela kärnhuset innan.
I päron finns det även C-Vitamin och riboflavin (alltså Vitamin B2).
Kan hundar äta tranbär?
Ja, hundar kan äta tranbär. Det är massor med antioxidanter, fibrer och C-Vitamin vilket hjälper immunförsvaret, tänderna och motverkar illaluktande andedräkt.
Hundar som har lätt att få urinvägsinfektion kan också få tranbär, då det även motverkar detta.
Kan hundar äta äpple?
Ja, du kan mata din hund med äpple. Äpplen har lite protein och fett, vilket är bra för hundar då det också betyder relativt låga kalorier.
I äpplen finns det också A-Vitamin, C-Vitamin och en hel del fibrer. Se till att du tar bort frön och kärnor från äpplet innan du ger det till hunden däremot.
Precis som med alla andra frukter så bör du inte överdriva, ett par skivor per dag räcker. Annars kan hunden få diarré och gastrointestinala störningar.
Skär det i små bitar så att de inte sätter i halsen och sedan kan du bjuda.
Kan hundar äta vindruvor och russin?
Nej. Hundar får inte äta vindruvor enligt Giftinformationscentralen. Varför hundar inte får äta vindruvor är inte helt klart, men i många fall har hundar upplevt diarré, kräkningar och fått ont i magen.
Oftast kommer symptomen efter 6 timmar. Efter 24 – 72 timmar kan hunden få skador på njurarna och det visar sig genom att den slutar kissa eller kissar väldigt lite. I vissa fall har hundar dött.
Precis som det gäller med vindruvor så kan hundar heller inte äta russin.
Kan hundar äta purjolök, vitlök och lök?
Hundar får inte äta lök som vitlök och purjolök eftersom det är giftigt för dem. Ämnet tiosulfat, som finns i bl.a purjolök, vitlök och lök, är omöjligt för en hund att bryta ner. Det beror på att hundar inte har de enzymerna som kan bryta ner tiosulfat.
Vissa hävdar att om din hund äter lök då och då så kommer det inte att påverka hunden, och det kanske går bra för vissa hundar men inte alls för andra. Det smartaste är att aldrig bjuda hunden på lök eftersom giftet samlas i kroppen. Tillslut får hunden ”hemolytisk anemi”, vilket förstör de röda blodkropparna.
Kan hundar äta avokado?
Nej. Hundar kan inte äta avokado eftersom att det innehåller Persin. Persin är giftigt för nästan alla djur.
Om din hund fått i sig avokado, alltså Persin så syns det oftast via diarré och att hunden börjar kräkas. Vissa hundar har fått hjärtmuskelinflammation.
Hundar och kött & fisk
Eftersom hundar är naturliga köttätare så får de naturligtvis äta kött, kyckling och fisk. De enda restriktionerna att förhålla sig till är att hunden borde ha bra kvalitet och vara tillagat ordentligt.
Eftersom hundar behöver mycket protein så är kött och kyckling väldigt bra.
Kött som din hund kan äta är:
- Nötkött
- Torsk
- Räkor
- Kyckling
- Kalkon
- Griskött
- Lax
- Tonfisk
Skribent & Grundare av DjurmatDirekt.se.